Conopida (Brassica oleracea) este o legumă din familia cruciferelor,
înrudindu-se astfel cu varza, cu varza de Bruxelles şi cu broccoli.
Nutriţioniştii
europeni ne recomandă să consumăm conopida în formă crudă, pentru a
beneficia de aportul substanţelor nutritive pe care le conţine: vitamine
(B1, B2, K; în privinţa vitaminei C, un consum de 50 g de conopidă
asigură doza zilnică necesară), minerale (o doză semnificativă de
fosfor, potasiu, calciu, mangan, zinc, cupru), enzime, acizi graşi
Omega3 şi proteine. Toţi aceşti nutrienţi contribuie la buna funcţionare
a sistemului imunitar, combat efectele radicalilor liberi,
îmbunătăţesc activitatea ficatului şi purifică sângele. Deşi are un
aport caloric redus (34 kcal/la 100 g ) şi este recomandată în curele
de slăbire, conopida este un aliment hrănitor şi săţios. Eugen Giurgiu,
doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie
precizează: „Alături de broccoli, conopida este recunoscută de multă
vreme pentru eficienţa sa în prevenirea şi tratarea cancerului, în
special a cancerului de colon. Totodată, enzimele din compoziţia legumei
contribuie la detoxifierea organismului, deoarece substanţele toxice
neeliminate din corp la timp favorizează apariţia cancerului.Această
legumă trebuie să fie consumată frecvent de femei, deoarece are puterea
să prevină mai multe tipuri de cancer : de sân, ovarian şi alte tipuri,
întâlnite în rândul femeilor. Şi bărbaţii trebuie să consume conopidă,
deoarece leguma previne şi cancerul de prostată. Astfel, proprietăţile
anticancerigene specifice conopidei provin din puterea unită a
substanţelor active pe care le conţine « . În acelaşi timp,
nutriţioniştii europeni susţin că la persoanele care consumă frecvent de
conopidă s-a observat că leguma are efect preventiv şi în rândul
bolilor degenerative. Datorită vitaminei K, leguma are proprietăţi
antiinflamatoare ; de aceea, conopida are beneficii şi pentru sănătatea
inimii , contribuind şi la scăderea nivelului rău de colesterol.
Un produs Blogger.